Domowe przetwórstwo mleka
To owoc wieloletniego doświadczenia, praktyki oraz kreatywności Elżbiety i Wojciecha Pilchów. Podzielą się oni z Państwem wiedzą w tematach:
- wyrób masła
- tworzenie serów podpuszczkowych z dodatkiem rozmaitych ziół i naturalnych przypraw
- produkcja twarogu
- oraz serów twardych i długodojrzewających

10:00 – rozpoczęcie,
10:00 - 10:30 – rozlokowanie uczestników na wyznaczonych miejscach, wzajemna prezentacja (uczestnicy i organizatorzy),
10:30 – 11:30 - omówienie różnych produktów wyrabianych z mleka w domowych warunkach,
11:30 – 12:00 - przerwa śniadaniowa – deska serów,
12:00 – 15:00 – wytwarzanie masła, śmietany, serów podpuszczkowych i twarogowych; zwiedzanie zakładu serowarskiego znajdującego się w gospodarstwie „Pilch”,
15:00 – 16:00 – ciepły posiłek jednogarnkowy,
16:00 – 17:00 – dyskusje, wymiana poglądów, pytania uczestników, notatki, podsumowanie,
17:00 – 18:00 – czas na fotografowanie, wpisy pamiątkowe, pożegnanie gości.

← powrót